Blogg

Nyårsafton 2015

2015-12-31 09:28 | 3 kommentarer

 

image

Jag har precis varit ute på en underbar morgonpromenad. Det är en sån där magiskt vacker nyårsaftonsmorgon, snön gnistrar, lagom kallt och solen är påväg upp. Det är sådana mornar som får mig att vara så tacksam för allt gott jag har!

Nyår, det är en helg som brukar betyda både lite summering och tillbakablick, men också lite framåt tänkande och nyårslöften. Det år som gått har väl verkligen fått mig att vara tacksam för mitt liv och det som det innehåller. Så många av mina vänner har drabbats av sjukdomar, olyckor och tråkigheter, antingen själva eller deras närstående. Jag har ju också flera gånger under året haft anledning att vara tacksam och ödmjuk inför att jag haft lyckan att leva i ett land där det inte är krig. Jag har inte varit tvingad att lämna allt jag håller kärt för att riskera mitt och min familjs liv i en gummibåt på havet. Nej, jag har så otroligt mycket att vara tacksam för!!

När jag ser över vårens planering så förstår jag att det är ingen idé att ge något nyårslöfte om frid, lugn och ro om det ska finnas en chans att hålla löftet.   Vårens planering är fullproppad med roliga och spännande saker. Så nyårslöftet får nog bli att jag ska göra mitt bästa för att njuta av allt det roliga, och att jag ska lära mig ännu mer nya saker!

Med detta vill jag och hundarna önska er ett riktigt gott nytt 2016!! Njut av det du har, och gör det bästa av ditt nya år. Vi kan inte alltid styra över vilken situation vi hamnar i, men vi kan styra över hur vi väljer att hantera den. 

image

GOTT NYTT ÅR!!!


Vad ska man tänka på när man vill ha en chodský pes?

2015-12-20 20:13 | 10 kommentarer

Bidra i din flock

Jag får ofta frågan om vad man ska tänka på när man ska skaffa sig en chodský pes. Jag har börjat skriva ner det jag tycker man ska tänka på, men listan blir bara längre och längre, så nu ska jag försöka mig på en kort version.    

Det första jag tycker man ska fundera över är varför vill du ha en hund? Vad ska ni göra tillsammans? Vill du ha en ”soffhund”, vars främsta uppgift är att vara gosig då finns det andra raser som passar bättre än chodský pes. Vill du ha en arbetsmaskin som är helt omöjliga att trötta ut så finns det också andra raser som är bättre. Men vill du ha en aktiv hund som gillar att jobba och som all tid däremellan fungerar utmärkt som familjemedlem, då finns ingen bättre hund än chodský pes.

Det andra du ska fundera över är om du är beredd att vänta, leta, krångla innan du hittar din hund? Det finns ju inte så många av rasen så det krävs en del engagemang för att hitta en valp och många gånger kan man få vänta innan rätt tillfälle ges. Kanske måste du importera eftersom det fortfarande finns så få uppfödare i Sverige.

Det tredje du ska tänka på är hälsoaspekter. Vi har ju inte så mycket sjukdomar som visat sig och blivit något problem i rasen ännu. Det du alltid ska ha koll på är föräldrarnas och deras föräldrars HD resultat. Titta på helheten, du behöver inte bli orolig för att det finns någon som har en tvåa (tjeckisk avläsning) eller C (Skandinavisk avläsning). Om du tittar på syskon, valpar, övriga släktingar så kan det vara så att en hund med en tvåa egentligen har bättre gener än någon med ett bättre resultat som har syskon och valpar med mycket sämre resultat. Rörigt? Ja, jag vet.

Du ska också kolla på inavelsgraden. Det är en liten ras med ganska få individer. Det gör att inaveln har varit ganska stor. Hög inavelsgrad ger ofta problem som bettfel, problem med fertilitet, kryptorchism, m.m. I rasklubben har vi satt gränsen vid 4%, det är lägre än Svenska kennelklubbens gräns, men vi tror att det är viktigt i uppbyggnaden av rasen i landet.

Det fjärde du ska tänka på är att när du hittat en valp du är intresserad av så ska du ordentligt kolla upp föräldrarnas ev. rädslor. I Sverige har vi en fantastisk möjlighet eftersom alla chodský pes som går i avel ska genomföra MH. Resultaten på det finns på SKK hunddata. Rädslor är en mental egenskap som forskningen visar har en mycket hög nedärvbarhet. I vårt samhälle får en lättskrämd hund ett mycket jobbigt liv! Det är inte bara alla högtider när det skjuts fyrverkerier utan det är många situationer som kommer att bli jobbiga att hantera. Inte nog med att både hund och ägare (om man har förmåga till empati) kommer att lida av rädslan, man kommer inte heller kunna träna och tävla eftersom en rädd hund aldrig kan prestera under den press som det innebär. Är det något jag önskar så är det att alla uppfödare ska ta sitt ansvar och ALDRIG avla på hundar som har olika rädslor. Det händer att uppfödare berättar om historier som gjort hunden skotträdd t.ex. Historian är kanske sann, men det är ändå bara halva sanningen. En tillräckligt säker hund kan bearbeta en händelse och komma över rädslan. Om en hund inte har den förmågan att komma över även en jobbig händelse så är den inte tillräckligt stabil för att användas i avel. Det är min åsikt. Sedan förstår jag uppfödare som så gärna vill ta valpar på sina finns hundar, men om de ansvarsfullt ska tänka på rasen så ska de låta bli det om hunden är rädd och ängslig.

Det femte du ska tänka på är att välja en uppfödare som du trivs med! Det är förhoppningsvis en person du ska ha kontakt med i 10-15 år framöver. Denna person ska du kunna vända dig till för att få stöd och råd.

Det sjätte du ska tänka på är att ägna tid åt din valp. Det är lätt att tänka att ”jag gör det en annan dag”, men valpens utveckling kan du inte ta ”en annan dag”. Under de veckor (8-16) som valpen utvecklar sin sociala förmåga och knyter an till dig och din familj behöver du ägna tid åt att hjälpa den med utvecklingen. Att knyta ett starkt band mellan er, stärka er relation, utveckla den sociala leken och vänja valpen vid olika situationer och djur/människor, det kommer du ha ovärderlig nytta av i hela ert liv tillsammans. Chodský pes är en självständig hund. Om du inte gjort dig ”värd” att interagera med när valpen utvecklar de sociala förmågorna så kommer du att få jobba dubbelt så mycket för att vinna ert samarbete senare.

Det sjunde du ska tänka på är att leka! Lek, kasta bollar, kampa, busa! Du ska vara den roligaste personen i världen. Dessutom är jag övertygad om att du kan tränar föremålsintreesset. Ett föremålsintresse är en stor tillgång för framtidens träning. Dels har du mycket lättare att få hunden att vilka hämta saker som du kastar m.m. Men dessutom får du många fler sätt att belöna din hund. Att kunna leka och kunna belöna på många sätt ger fantastiska förutsättningar till framgångsrik träning.

Det åttonde och sista du ska tänka på är att ha roligt med din hund. Det viktigaste är inte att vinna tävlingar, det viktigaste är att ni trivs ihop och ger varandra glädje och stimulans. Om din hund gör ett misstag så döm den inte, det är alltid ditt ansvar. Antingen har du tränat för lite, på fel saker eller missat något. En hund gör aldrig saker för att jäklas med dig, den gör det du har lärt den att göra. Älska din hund lika villkorslöst som den älskar dig!

Jag vill avsluta med ett citat av M.Acklam: ”Vi ger hundarna den tid vi kan avvara, det utrymme vi kan avvara och den kärlek vi kan avvara. Och i gengäld ger hundarna oss sitt allt. Det är den bästa uppgörelsen människan någonsin gjort”

Jag gör det du lär mig göra


Jag lär känna mig själv genom hundarna!

2015-12-13 11:13 | 1 kommentarer

FullSizeRender (3)

I förra veckan ställde jag mig frågan; Varför svarar jag ja när allt förnuft säger att jag borde svara NEJ!?

Det handlade denna gång inte alls om hundar, nej det var mitt arbete. Några av mina mer kreativa arbetskamrater kom med den "briljanta" idén att vi skulle dansa och sjunga för hela förvaltningen. Detta för att sprida glädje   Eftersom jag absolut inte kan varken sjunga, dansa eller hålla varken takt eller ton, misstänkte jag att det visst skulle sprida en viss munterhet. Så jag sa ja.

I förra veckan var det så dags. Vi skulle dansa och sjunga ett litet kort uppträdande på både onsdagen och torsdagen. I publiken satt 860 respektive 520 personer. Det kan få de flesta att fundera över hur klokt beslutet egentligen var. Vi laddade upp och mina kollegor blev nervösare och nervösare. Jag blev självklart också nervös. Det märkliga var att jag kände igen min känsla och jag visste precis hur jag skulle reagera. Jag visste att jag behövde vara ifred, inte tala med någon, jag visste att jag precis innan jag skulle in på scenen skulle tänka att "hjälp, jag minns ingenting av vad jag ska göra", jag visste att när jag stod på scenen och kände att hjärtat började slå hårt så skulle jag bara andas djup och tänka "Släpp det, du kan det här och om det skulle bli fel så är det bara vänner här. Om någon inte är din vän så är den inte värd att oroa sig för heller. Nu kör vi!"

Allt detta har jag gått igenom varje hundtävling jag varit på och känslan var precis den samma när vi nu skulle bedömas av denna publik istället för av en domare.

Att lära känna sig själv och hur man reagerar på olika känslor är något man kan ha nytta av i många olika situationer i livet. Tänk det kunde jag aldrig trott, att mitt hundtävlande skulle hjälpa mig på en scen för så många människor. Hundarna hjälper mig att utvecklas, inte bara som hundförare utan som människa

 


Ta ut lyckan i förskott!

2015-12-06 22:36 | 3 kommentarer

 

FullSizeRender        image

 

Nu har vi bestämt oss 

Att skaffa barn är ett stort beslut, men just nu känns det som ett enkelt beslut mot att skaffa valpar. När människobarn kommer till handlar det ju ändå oftast om kärlek och sedan kan det vara mer eller mindre kloka beslut som resulterar i små barn 
Men när man ska skaffa valpar då är det väldigt många aspekter att ta hänsyn till! Det är hälsa, röntgenresultat, mentala egenskaper, exteriöra detaljer, tidigare visad fertilitet, ev arbetsmeriter, m.m. att fundera över. 
Jag har suttit i flera månader och bläddrat mellan olika hanhundar, jag har skickat otaliga mail med massor av frågor till olika handhundsägare, jag har terroriserat kloka personer som jag litar på med frågor och använt dem som bollplank, jag har suttit med Nellie och försökt resonera med henne om vad hon tycker om de olika alternativ jag presenterat, jag har ägnat massor av tid att fundera över vilka valpar jag hoppas få fram och vilka ägare kommer att passa för dessa valpar. 
Efter ca ett års arbete har vi (jag och Nellie) nu kommit fram till ett resultat. 
Drömprinsen heter Orsid Krosandra. Han bor så klart i Tjeckien, så det blir en lång resa i vår, men jag är säker på att det kommer att vara värt varje mil! 
Orsid har egna tävlingsmeriter och har visat sig vara en mycket bra brukshund. Jag förväntar mig att detta kommer att bli valpar med en hel del motor, det är inget för soffliggare. 
Min förhoppning är att detta blir ursnygga, smarta hundar med mycket energi och driv.
Jag ser verkligen fram emot detta, sedan vet jag också att livet inte alltid blir som man tänkt sig   Det kanske inte blir några valpar alls, eller så kommer det valpar som inte alls är det man förväntat sig. Ja, jag vet att det är så, och i hela mitt liv har människor försökt få mig att inte ta ut glädjen i förskott för "tänk om det inte blir som du tänkt". Ja tänk om det inte blir som jag tänkt, vad händer då? Det värsta som kan hända är väl att jag varit glad i onödan, och det kan jag stå ut med. Så just nu bubblar jag av lycka.
 
image

Ett långt och lyckligt liv

2015-11-22 19:18 | 1 kommentarer

När jag lyssnade på radion härromdagen talade de om vad man skulle göra för att leva länge. Många kom med förslag att man skulle umgås med trevliga människor, äta gott och nyttigt, träna m.m. 

I helgen har jag varit på anatomiutbildning med SBK, det är första delen av utbildningen till exteriörbeskrivare. Hela helgen har jag fått umgås med trevliga människor och pratat hund, fantastiskt roligt och lärorikt! När jag ikväll kom hem mötes jag av tre överlyckliga hundar som saknat mig hela helgen. Jag bytte jacka och stövlar direkt, satte på mig och hundarna reflexer och gick ut på promenad. 

Att gå i mörkret med hundarna som är mina alldra bästa kompisar, när kylan biter i kinderna, lite snö på marken och ett vackert månsken, det är en förmån och otroligt vackert! Jag har tur som har så mycket berikande att fylla mitt liv med. Om det ger ett långt liv att göra saker man tycker om och umgås med trevliga individer, då kommer jag att bli minst 120 år!

image


Hundarna o jag

Åsa Tiderman