
Jag får ofta frågan om vad man ska tänka på när man ska skaffa sig en chodský pes. Jag har börjat skriva ner det jag tycker man ska tänka på, men listan blir bara längre och längre, så nu ska jag försöka mig på en kort version. 
Det första jag tycker man ska fundera över är varför vill du ha en hund? Vad ska ni göra tillsammans? Vill du ha en ”soffhund”, vars främsta uppgift är att vara gosig då finns det andra raser som passar bättre än chodský pes. Vill du ha en arbetsmaskin som är helt omöjliga att trötta ut så finns det också andra raser som är bättre. Men vill du ha en aktiv hund som gillar att jobba och som all tid däremellan fungerar utmärkt som familjemedlem, då finns ingen bättre hund än chodský pes. 
Det andra du ska fundera över är om du är beredd att vänta, leta, krångla innan du hittar din hund? Det finns ju inte så många av rasen så det krävs en del engagemang för att hitta en valp och många gånger kan man få vänta innan rätt tillfälle ges. Kanske måste du importera eftersom det fortfarande finns så få uppfödare i Sverige.
Det tredje du ska tänka på är hälsoaspekter. Vi har ju inte så mycket sjukdomar som visat sig och blivit något problem i rasen ännu. Det du alltid ska ha koll på är föräldrarnas och deras föräldrars HD resultat. Titta på helheten, du behöver inte bli orolig för att det finns någon som har en tvåa (tjeckisk avläsning) eller C (Skandinavisk avläsning). Om du tittar på syskon, valpar, övriga släktingar så kan det vara så att en hund med en tvåa egentligen har bättre gener än någon med ett bättre resultat som har syskon och valpar med mycket sämre resultat. Rörigt? Ja, jag vet.
Du ska också kolla på inavelsgraden. Det är en liten ras med ganska få individer. Det gör att inaveln har varit ganska stor. Hög inavelsgrad ger ofta problem som bettfel, problem med fertilitet, kryptorchism, m.m. I rasklubben har vi satt gränsen vid 4%, det är lägre än Svenska kennelklubbens gräns, men vi tror att det är viktigt i uppbyggnaden av rasen i landet.
Det fjärde du ska tänka på är att när du hittat en valp du är intresserad av så ska du ordentligt kolla upp föräldrarnas ev. rädslor. I Sverige har vi en fantastisk möjlighet eftersom alla chodský pes som går i avel ska genomföra MH. Resultaten på det finns på SKK hunddata. Rädslor är en mental egenskap som forskningen visar har en mycket hög nedärvbarhet. I vårt samhälle får en lättskrämd hund ett mycket jobbigt liv! Det är inte bara alla högtider när det skjuts fyrverkerier utan det är många situationer som kommer att bli jobbiga att hantera. Inte nog med att både hund och ägare (om man har förmåga till empati) kommer att lida av rädslan, man kommer inte heller kunna träna och tävla eftersom en rädd hund aldrig kan prestera under den press som det innebär. Är det något jag önskar så är det att alla uppfödare ska ta sitt ansvar och ALDRIG avla på hundar som har olika rädslor. Det händer att uppfödare berättar om historier som gjort hunden skotträdd t.ex. Historian är kanske sann, men det är ändå bara halva sanningen. En tillräckligt säker hund kan bearbeta en händelse och komma över rädslan. Om en hund inte har den förmågan att komma över även en jobbig händelse så är den inte tillräckligt stabil för att användas i avel. Det är min åsikt. Sedan förstår jag uppfödare som så gärna vill ta valpar på sina finns hundar, men om de ansvarsfullt ska tänka på rasen så ska de låta bli det om hunden är rädd och ängslig.
Det femte du ska tänka på är att välja en uppfödare som du trivs med! Det är förhoppningsvis en person du ska ha kontakt med i 10-15 år framöver. Denna person ska du kunna vända dig till för att få stöd och råd.
Det sjätte du ska tänka på är att ägna tid åt din valp. Det är lätt att tänka att ”jag gör det en annan dag”, men valpens utveckling kan du inte ta ”en annan dag”. Under de veckor (8-16) som valpen utvecklar sin sociala förmåga och knyter an till dig och din familj behöver du ägna tid åt att hjälpa den med utvecklingen. Att knyta ett starkt band mellan er, stärka er relation, utveckla den sociala leken och vänja valpen vid olika situationer och djur/människor, det kommer du ha ovärderlig nytta av i hela ert liv tillsammans. Chodský pes är en självständig hund. Om du inte gjort dig ”värd” att interagera med när valpen utvecklar de sociala förmågorna så kommer du att få jobba dubbelt så mycket för att vinna ert samarbete senare.
Det sjunde du ska tänka på är att leka! Lek, kasta bollar, kampa, busa! Du ska vara den roligaste personen i världen. Dessutom är jag övertygad om att du kan tränar föremålsintreesset. Ett föremålsintresse är en stor tillgång för framtidens träning. Dels har du mycket lättare att få hunden att vilka hämta saker som du kastar m.m. Men dessutom får du många fler sätt att belöna din hund. Att kunna leka och kunna belöna på många sätt ger fantastiska förutsättningar till framgångsrik träning.
Det åttonde och sista du ska tänka på är att ha roligt med din hund. Det viktigaste är inte att vinna tävlingar, det viktigaste är att ni trivs ihop och ger varandra glädje och stimulans. Om din hund gör ett misstag så döm den inte, det är alltid ditt ansvar. Antingen har du tränat för lite, på fel saker eller missat något. En hund gör aldrig saker för att jäklas med dig, den gör det du har lärt den att göra. Älska din hund lika villkorslöst som den älskar dig!
Jag vill avsluta med ett citat av M.Acklam: ”Vi ger hundarna den tid vi kan avvara, det utrymme vi kan avvara och den kärlek vi kan avvara. Och i gengäld ger hundarna oss sitt allt. Det är den bästa uppgörelsen människan någonsin gjort”
